Datummärkning finns på de flesta livsmedel. Och det finns två typer att skilja mellan:
1. Bäst-före-datumet står på förpackningen. Den anges på konserverade varor (exempelvis kokta rätter, såser), torrvaror (exempelvis mjöl, socker, baljväxter, pasta och ris) och på frysvaror. Kort sagt på alla produkter som med hjälp av olika konserveringsprocesser har stabiliserats för att förlänga hållbarheten. Normalt står detta på locket, sidan eller botten av förpackningen.
2. Sista förbrukningsdag anger det datum efter vilket en produkt blir olämplig som livsmedel. Detta anges endast på färska och känsliga livsmedel som lätt fördärvas - till exempel kött, fisk, yoghurt, mejeriprodukter, färdigrätter, livsmedel på tub och färdigskurna sallader. Alla produkter med vatten är känsliga och potentiellt farliga för vår hälsa när livsmedlet bryts ned eftersom detta kan leda till att icke önskvärda bakterier utvecklas.
Svaret är enkelt. Livsmedel vars sista förbrukningsdag har passerats ska genast plockas bort från hyllorna. För livsmedel på tub eller färdigskurna färska grönsaker gäller även att de inte får ätas när sista förbrukningsdag passerats. Då föreligger risk för matförgiftning.
För torra produkter (ris, pasta, linser osv.) och konserver vars bäst före-datum har passerats föreligger ingen reell hälsorisk, men livsmedlet kan ha förlorat i kvalitet, helt eller delvis, när det gäller egenskaper som smak, konsistens eller näringsvärde.
Livsmedel på burk kan hålla upp till ett år efter bäst före-datumet har passerats, så länge burken står i en torr miljö och inte är skadad. Ät inte produkten om burken buktar ut eller om innehållet i den öppnade burken avger en märklig lukt eller inte ser normalt ut! Detsamma gäller frysvaror, som också går att äta efter bäst före-datumet förutsatt att de har hållits frysta och aldrig tinats upp och frysts om.
Att hålla koll på utgångsdatum är ett bra sätt att undvika matspill. Kom ihåg att varje europé i genomsnitt kastar 173 kg * mat per år!